Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28
O Zdrowiu, Diecie i Suplementach
Jakie suplementy na cukrzycę?

Cukrzyca to przewlekła choroba wywoływana przez nieprawidłowe wydzielanie lub działanie insuliny, hormonu, który produkuje trzustka. Dolegliwość ta cechuje się przede wszystkim wzmożonym pragnieniem, częstym oddawaniem moczu oraz wysoką koncentracją cukru we krwi. Wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy, że na nią choruje, dlatego bardzo ważne jest uświadamianie ludzi jakie są najczęstsze objawy i przyczyny tego schorzenia. Warto wspomnieć także, że ryzyko zachorowania na cukrzycę rośnie z wiekiem.

Adaptogeny dla sportowców

Zioła i rośliny stanowią cenne źródło drogocennych substancji, które mają zbawienny wpływ na odporność i układ nerwowy. Dlatego też, są polecane dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ dzięki nim ciało sportowca regeneruje się jeszcze szybciej i łatwiej. Dodatkowo dobrze dobrane organizmu adaptogeny pozwalają na wydłużenie treningu. Na jakie adaptogeny powinna zwrócić uwagę osoba, aktywnie uprawiająca sport? Wszystkiego dowiesz się z poniższego materiału.

Adaptogeny na nerwicę

Z racji tego, że coraz więcej osób popada w nerwicę i depresję, producenci specyfików leczniczych namawiają do korzystania z adaptogenów, które mają bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Ilość dostarczanych na co dzień bodźców i tempo życia wywołują wiele stanów stresowych i lękowych, które mogą prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych. Układ nerwowy, który nie jest odpowiednio traktowany, może się rozregulować, co może prowadzić do dużego obniżenia nastroju. Jakie adaptogeny są w stanie zaradzić nerwicy?

Blog chmura tagów
Kawa liofilizowana – czym jest? 0
Kawa liofilizowana – czym jest?

Kawa liofilizowana to rodzaj kawy rozpuszczalnej, która dzięki zastosowaniu wyjątkowej obróbki, zachowuje właściwości świeżego naparu. Wspomniany proces polega na suszeniu kawy poprzez jej wymrażanie. Ceniona jeszcze szczególnie ze względu na szybkość i łatwość przygotowania. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, czym dokładnie jest kawa liofilizowana.

 

Co to kawa liofilizowana?

Liofilizacja to ceniony w przemyśle spożywczym sposób na suszenie produktów poprzez ich mrożenie w bardzo niskiej temperaturze, sięgającej nawet -50 stopni. Ich główną zaletą jest przedłużanie jej biochemicznej i mikrobiologicznej trwałości. Pożywienie zachowuje zatem swoje witaminy oraz substancje odżywcze. Co więcej, liofilizowana kawa zostaje pozbawiona wody, przez co jest znacznie lżejsza. Warto przy tym podkreślić, iż proces przebiega bez dodatku innych substancji chemicznych.

Jest to jeden z rodzajów kawy rozpuszczalnej. Tańszą alternatywą dla liofilizowania jest proces polegający na suszeniu cząsteczek stałych zawieszonych w naparze. Ze względu na niski koszt produkcji ten rodzaj kawy rozpuszczalnej jest najczęściej spotykany. Napar odznacza się jednak wyjątkowo niskimi walorami smakowymi i zapachowymi w porównaniu z produktami liofilizowanymi. Suszenie przez wymrażanie stosuje się przeważnie w przypadku ziaren arabica i robusta.

 

Jak powstaje kawa liofilizowana?

Kawa liofilizowana produkowana jest z naparu, powstającego po przepuszczeniu gorącej wody przez drobno zmielone ziarna kawy. Następnie płyn jest zagęszczany oraz oczyszczany. Sam proces liofilizacji składa się z trzech etapów. Pierwszy z nich polega na zamrażaniu, podczas którego wyodrębniona zostaje znaczna ilość wody.

Następnie produkt poddawany jest procesowi sublimacji, czyli przejścia ze stanu stałego bezpośrednio w stan gazowy. Lód zostaje usunięty w specjalnej komorze, dzięki zastosowaniu wyjątkowo niskiego ciśnienia. Po dyfuzji następuje ostatni etap przetwarzania ziaren kawy, czyli desorpcja. To właśnie wtedy usunięta zostaje pozostała zamrożona woda. Opisany proces suszenia sprawia, że produkt nie wymaga dodatkowej konserwacji oraz stosowania środków chemicznych. Wszelkie drobnoustroje zostają usunięte podczas mrożenia i odparowywania.

 

Jakie właściwości posiada kawa liofilizowana?

Właściwości kawy liofilizowanej są zbliżone do cech charakterystycznych innych kaw. Sama obróbka nie zmienia bowiem jej specyfikacji. Niektóre badania sugerują jednak, iż w przeciwieństwie do świeżo parzonej kawy, nie wpływa negatywnie na zdrowie układu krążenie. Niefiltrowany napar zawiera bowiem kafestol oraz kafeol, które podnoszą poziom złego cholesterolu. Jednocześnie odznacza się mniejszą ilością kofeiny, przez co minimalizuje jej niekorzystny wpływ na nasz organizm.

Same właściwości zależeć będą jednak przede wszystkim od rodzaju zastosowanych ziaren. Kawa liofilizowana arabica cechuje się łagodnym smakiem oraz mniejszym poziomem kwasowości. Zawiera przy tym relatywnie niską zawartość kofeiny. Kawa robusta natomiast posiada więcej kofeiny oraz odznacza się intensywniejszym smakiem i aromatem. Warto dodać, iż można ze sobą łączyć poszczególne rodzaje ziaren i dowolnie balansować ich smak według własnych preferencji.

 

Czy kawa liofilizowana jest zdrowa?

Kawa liofilizowana zachowuje wszelkie właściwości świeżych ziaren kawy. Zawiera wiele korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy, które zabijają wolne rodniki. Spowalnia tym samym procesy starzenia. Badania potwierdzają, iż pozytywnie wpływa na nastrój oraz minimalizuje ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, która stanowi obecnie jedną z najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo kawa jest bogatym źródłem składników odżywczych i minerałów. Możemy wśród nich wymienić m.in. cynk, magnez, glin oraz nikiel.

Może być stosowana przez pacjentów cierpiących na zaburzenia metaboliczne, w tym na insulinooporność oraz otyłość. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny stymuluje metabolizm, przez co jest ceniona przez osoby na diecie redukcyjnej. Według niektórych szacunków może przyspieszyć spalanie tłuszczu nawet o 20%. Napar z kawy może zmniejszyć także potreningowe dolegliwości związane z bólem mięśni oraz wystąpienie chorób neurodegeneracyjnych, do których należy m.in. choroba Alzheimera oraz Parkinsona.

 

Kto nie powinien spożywać kawy liofilizowanej?

Nie wszyscy powinni jednak sięgać po kawę. Kofeina przyspiesza pracę serca. Z tego powodu nie jest zalecana osobom cierpiącym na choroby układu krążeniowo-naczyniowego. Szczególnie powinni z niej zrezygnować pacjenci leczący nadciśnienie. Ostrożność muszą zachować także osoby cierpiące na alergię na kofeinę oraz kobiety w ciąży. Ewentualną ilość spożywanej kawy najlepiej ustalić z lekarzem prowadzącym ciąże.

Ponadto kawa stymuluje żołądek do produkcji kwasów, z tego powodu często nie służy osobom z nadkwasotą oraz problemami żołądkowymi. Z naparu warto zrezygnować wieczorem oraz w chwilach podwyższonego stresu. Zawarta kofeina może bowiem dodatkowo pobudzić i utrudnić wyciszenia.

Komentarze do wpisu (0)

Waluty
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty InPost) już od 299,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium