
Moringa a tarczyca – co warto wiedzieć?
Moringa jest coraz bardziej popularna na całym świecie. Zawiera szereg cennych właściwości, w tym ma pozytywny wpływ na tarczycę. Działa przeciwzapalnie i jest silnym antyoksydantem. Od tysięcy lat uważana jest za magiczną roślinę, ponieważ jest skłonna do wzrostu nawet w najbardziej ekstremalnych, pustynnych warunkach. Moringa w przemyśle dzielona jest na różne części i to właśnie jej liście mają duży wpływ na pracę tarczycy.
Jaki jest związek pomiędzy tarczycą a moringą?
W sproszkowanych liściach rośliny znajduje się cynk, który reguluje hormony T3 i T4 i utrzymać je na prawidłowym poziomie. W 100 gramach jej liści znajduje się aż 600 mcg cynku. Ważną rolę gra tu również selen chroniący organizm przed stresem antyoksydacyjnym będącym skutkiem ubocznym wytwarzania hormonu T3 i T4. W 100 gramach liści moringi znajduje się aż 10 mcg selenu.
Moringa potrafi pobudzić do działania lepiej niż kawa, dlatego też zaleca się ją u osób, które mają niedoczynność tarczycy i przez to często odczuwają braki energii.
Jakie jeszcze składniki odżywcze zawiera morniga?
Moringa zawiera w sobie:
- 4 razy więcej witaminy A niż marchew,
- 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcza,
- 17 razy więcej białka niż mleko,
- 25 razy więcej żelaza niż szpinak.
Ta cenna roślina działa przeciwdiabetycznie, chroni serce i cały organizm przed stanami zapalnymi oraz zapewnia optymalny poziom cholesterolu. Ma również duże właściwości antydepresyjne, wpływa na metabolizm i dobre ciśnienie tętnicze.
Udowodniono, że moringa pozytywnie wpływa na astmę, epilepsję, zawroty głowy, czerwonkę, pasożyty, jad pająka i skorpiona, a także leczy anemię, wszelkie zapalenia dróg oddechowych w tym katar.
Działanie moringi na tarczyce nie jest jeszcze dokładnie zbadane, jednak we wstępnych diagnozach wykazano, że jest ona przydatna przy niedoczynności tarczycy, także tej wynikającej z choroby Hashimoto.