Maślan wykazał właściwości przeciwzapalne i regeneracyjne, przy podawaniu doustnym łagodzi objawy u pacjentów cierpiących na różne choroby okrężnicy.
Otoczkowany maślan sodu wpływa pozytywnie na mikroflorę jelitową, co odgrywa znaczącą rolę w przypadku IBS (zespół jelita drażliwego) czy IBD (nieswoiste choroby zapalne jelit). Jest wskazany każdemu, kto chce poprawić zdrowie swoich jelit1,2,3,4.
Suplementacja maślanem sodu zwiększa wzrost bakterii zdolnych do wytwarzania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych o przeciwzapalnym działaniu.
Ostatnio szczególną uwagę zwrócono na maślan ze względu na jego korzystny wpływ na homeostazę jelitową i metabolizm energetyczny. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym maślan wzmacnia funkcję bariery jelitowej i odporność błon śluzowych. Coraz więcej dowodów wskazuje na wpływ maślanu na oś jelitowo-mózgową.